Text Size
Please update your Flash Player to view content.

Akademi NLP

Certified NLP Coach Siri 20

PDFPrintE-mail

Congratulations! All Certified NLP Coach Siri 20.

22th - 27th July 2018.

Dewan Anggerik, Bangunan UMNO Shah Alam & Akademi NLP Malaysia Training Centre.

We appreciate your support in choosing to be part of our NLP Coaching and herewith we share some tribute to your sucess journey.

A brief montage that will tell a lot... 

Thank you and enjoy!

 

Click here to >> MONTAGE VIDEO CERTIFIED NLP COACH SIRI 20

img_6055

 

CERTIFIED BASIC NLP PRACTITIONER ESQ

PDFPrintE-mail

 

PROGRAM: CERTIFIED BASIC NLP PRACTITIONER

DATE: 10HB - 15HB JULAI 2018

VENUE: HOTEL NEW SAPHIR, YOGYAKARTA

 

YOGYAKARTA, INDONESIA - Julung kalinya Team Akademi NLP Malaysia telah terbang ke negara yang terkenal dengan seni tradisi & 'Cultural Heritage', Kota Jawa, Yogyakarta, Indonesia, bagi menjayakan program Certified Basic NLP Practitioner yang telah berlangsung selama 6 hari untuk ESQ Team yang diketuai oleh pengasas ESQ sendiri iaitu Dr. H.C Ary Ginanjar Agustian. Satu pengalaman yang sungguh HEBAT & BERBEZA! 
 "The difference that make the difference!"

 

 

Tahniah kepada semua Team ESQ Leadership.

 

Anda Berhak Hebat!!!

 

klik untuk ke >> MONTAGE CERTIFIED BASIC NLP PRACTITIONER (ESQ)

 

esq 1   esq 2

esq 4 

esq 3

   

NLP lonjak potensi diri pelajar

PDFPrintE-mail

NLP LONJAK POTENSI DIRI PELAJAR

Oleh : Prof. Madya Dr. Norinsan Kamil Othman

 

 

Sebagai salah seorang pensyarah dan pengetua kolej kediaman di universiti, saya sering berhadapan dengan pelbagai karenah pelajar yang bermacam ragam.

Mereka menghadapi pelbagai cabaran dalam kehidupan sebagai mahasiswa.

Ramai yang mahu cemerlang tetapi tidak tahu bagaimana.

Ramai yang berasa terbeban dengan program yang diikuti, buntu, bimbang dan tidak kurang pula yang putus asa.

Seorang pelajar, wajib bagi mereka untuk sentiasa belajar dan bersedia dalam menimba pengetahuan dan ilmu yang baharu.

Pelajar sama sekali tidak terlepas daripada aktiviti belajar sama ada dalam kehidupan formal di sekolah mahupun tidak formal di rumah.

Melalui pembelajaran pelajar dapat gali pelbagai jenis ilmu pengetahuan.

Pelbagai cara dan usaha dilakukan bagi mencapai keputusan yang cemerlang dalam pembelajaran.

Namun begitu, terkadang segala usaha yang dilakukan dalam meningkatkan kecemerlangan pencapaian pelajar masih tidak mencukupi dan tidak tercapai.

Untuk itu kita perlu mendapatkan suatu cara atau teknik dalam membantu pelajar dalam pembelajaran mereka agar sentiasa konsisten, kreatif, bijak dalam menjawab serta mampu mengenali potensi diri mereka dan akhirnya mendapatkan hasil yang maksimum selain cemerlang.

 

Bagaimanakah NLP Dapat Membantu?

NLP iaitu Neuro Linguistic Programming adalah program yang dipraktikkan sekian lama di Amerika Syarikat namun ia semakin dikenali di negara ini pada masa kini.

Program NLP berpotensi membantu pelajar dalam meneroka, mengenal dan melonjak potensi diri agar menjadi pelajar yang berjaya cemerlang dan hebat sekali gus mampu merealisasikan apa yang pelajar mahu dan impikan.

NLP adalah bagaimana minda anda berfikir, berasa dan kepekaan anda terhadap persekitaran.

Hal ini bagi memudahkan pelajar memahami segala yang dipelajari dan seterusnya mengubahnya menjadi lebih positif, bermotivasi dan cemerlang.

Melalui teknik NLP juga ia membantu pelajar dalam mengawal tindakan dan perlakuan pelajar melalui minda mereka.

Minda dan psikomotor yang berkomunikasi secara terkawal hasilkan tindakan dan perlakuan lebih baik dan mengubah tindakan manusia dari pelbagai sudut dengan lebih cemerlang.

 

NLP Bentuk Dunia Pelajar

NLP tidak berperanan sebagai penggubah dunia.

NLP hanya bantu pelajar mencari jalan untuk pelajar itu membentuk dunia mereka sendiri dan membantu anda menjadi lebih efektif serta cemerlang dalam bidang diinginkan.

NLP juga berperanan menukar persepsi pelajar terhadap sesuatu dengan lebih baik.

Asas kepada NLP adalah menerbitkan sikap positif terhadap kehidupan mereka selain berpotensi untuk mencapai matlamat yang terperangkap di sebalik masalah yang dialami.

Dalam mencapai apa yang anda inginkan, NLP berperanan memberi jalan dengan memperoleh maklumat melalui bagaimana untuk menukar realiti kehidupan sekarang ini kepada apa yang pelajar impikan.

Sebagai kesimpulannya, NLP dapat melonjakkan potensi pelajar secara praktikal melalui program yang sistematik dan berstruktur mencontohi model kecemerlangan individu yang telah berjaya.

   

NLP buka minda capai impian

PDFPrintE-mail

NLP BUKA MINDA CAPAI IMPIAN

Oleh : Prof. Datuk Dr. Rohana Yusoff Fasc

 

 

Saya pernah dapat maklum balas temu duga daripada pihak industri dan mereka mengatakan ada graduan tidak tahu apa mereka mahu ataupun tiada impian hidup.

Ini agak mengejutkan kerana dalam usia remaja sepatutnya graduan memiliki kecerdasan minda yang akan memacu mereka membina impian luar biasa untuk dicapai tetapi keadaan kini sebaliknya.

Mengapa ini berlaku? Saya percaya ini berpunca daripada didikan kita yang sering buat keputusan untuk mereka.

Maka terhasil generasi graduan yang tidak punya matlamat spesifik dalam kehidupan termasuklah bidang kerjaya.

Ini juga mungkin bermula di zaman persekolahan mereka yang mana mereka hanya ingin lulus peperiksaan tetapi tidak tahu apa yang mereka ingin selepas itu.

 

Apakah Yang Anda Mahu?

Dalam Neuro-Linguistic Programming atau NLP, “APA YANG ANDA MAHU?” adalah soalan utama dan paling penting.

Kemahuan itu merupakan sasaran dalam kehidupan. Ia bukan sekadar soalan kosong, tetapi soalan itulah yang menjadi titik tolak kepada perancangan kita yang selanjutnya.

Soalan ‘APA YANG KITA MAHU’ itu akan terus menerus mengasak minda mereka. Mereka tidak dapat lari untuk tidak menjawabnya kerana itu adalah berkaitan dengan impian mereka.

Asakan ini akhirnya akan menghasilkan ‘outcome thinking’ bagi merancang dan merangka pelan serta kaedah untuk memperoleh jawapan kepada soalan utama tersebut.

Dengan kata mudahnya, apabila kita benar-benar jelas tentang kemahuan kita, maka kita akan dapat merancang dengan teliti supaya ‘APA YANG KITA MAHU’ itu dapat kita capai dengan cemerlang.

Melalui NLP, pelajar diberi kefahaman yang mendalam supaya dapat menentukan sasaran (goal setting) sama ada dalam pelajaran ataupun target atau sasaran dalam kehidupan.

Dalam menentukan sesuatu yang ingin dicapai pelajar tersebut, beberapa konsep dalam membina matlamat diberi kepada pelajar agar target atau sasaran yang ditetapkan tidak tersasar.

Antaranya integrasi tiga konsep iaitu S.M.A.R.T (Specific, Measurable, Achievable, Real, Timeliness), Konsep3P (Positive, Personal, Present) dan kederiaan VAK (Visual, Auditory, Kinesthetic).

Malah satu konsep lagi iaitu P.U.R. E (Positive statement, Understand, Relevant and Ethical) boleh ditambah.

 

Membina Kemampuan Diri

NLP turut menekankan bahawa kita tidak ada kemampuan untuk mengubah persekitaran, tetapi kita ada sepenuh kemampuan untuk mengubah diri agar sesuai dengan persekitaran.

Keupayaan pelajar mengubah diri agar bersesuaian dengan persekitaran amat  penting dalam mencorakkan kejayaan.

Ia akan jadikan pelajar lebih fleksibel.

Mereka yang fleksibel ini akan sentiasa berada dalam keadaan terkawal kerana tidak terpengaruh dengan apa yang ada dalam persekitaran.

Dalam NLP, pelajar dididik supaya dapat kawal diri agar tidak terpengaruh dengan faktor persekitaran ini.

Sebagai contoh, kekayaan atau kemiskinan sama sekali tidak akan beri kesan kepada pelajar untuk berjaya.

Dalam NLP, pelajar pegang prinsip “the past and the present is not the future”.

Ini akan memberi keyakinan kepada pelajar untuk merancang masa depan yang terbaik tanpa terpengaruh apa yang berlaku pada waktu lepas.

Saya begitu teruja dengan Seminar NLP untuk Pelajar anjuran GPSBestari.com dan Akademi NLP Malaysia.

Saya percaya pelajar akan dapat faedah besar dan mereka beruntung kerana mula kenali NLP pada usia muda.

Oleh itu saya ingin sarankan kepada ibu bapa, guru dan pensyarah untuk sama-sama kuasai ilmu NLP kerana ia akan bantu pelajar buka minda.

   

Impi Kecemerlangan PDP Jadi Nyata

PDFPrintE-mail

IMPI KECEMERLANGAN PDP JADI NYATA

Oleh : Prof. Dr. Mahadzirah Mohamad

 

Kebanyakan pensyarah, termasuk saya sendiri mempunyai impian untuk menjadi pensyarah yang cemerlang iaitu dapat memberi syarahan yang memukau serta mengasyikkan. Seterusnya ini diharapkan dapat memberi impak yang tinggi terhadap proses pembelajaran pelajar.

Malah, ramai pensyarah,seperti saya  juga mempunyai niat untuk menjadi sumber inspirasi dan motivasi kepada pelajar untuk cemerlang dalam pembelajaran mereka.

NLP merupakan singkatan kepada “Neuro Linguistic Programming” yang merangkumi gabungan tiga komponen yang utama iaitu Otak (Neuro), Bahasa (Linguistic) dan pengaturcaraan (Programming). Neuro adalah di mana berlaku interaksi antara tubuh (reaksi fisiologi) dan minda manusia.

Ia juga merujuk kepada sistem saraf di mana maklumat dan pengalaman diterima melalui lima deria iaitu penglihatan (V), pendengaran (A), sentuhan (K), bau (O) dan rasa (G).

Linguistik pula adalah sistem bahasa yang merangkumi kedua-dua bahasa lisan dan bahasa bukan lisan di mana berlaku proses pengekodan dan pemberian makna oleh sistem representasi individu.

Bahasa menentukan bagaimana individu bersemuka dan berkomunikasi dengan individu lain.

‘Programming’ atau pengaturcaraan merujuk kepada menentukan atau menyusun kelakuan atau tindakan bagi mencapai matlamat yang diingini.

Secara ringkasnya, NLP menjelaskan interaksi dinamik antara minda (neuro) dan bahasa (linguistik) serta bagaimana interaksi antara minda dan bahasa mempengaruhi tingkah laku individu (pengaturcaraan).

NLP pada asalnya dibangunkan pada tahun 1970-an dan merupakan usaha gabungan bersama ahli sains matematik dan komputer, Richard Bandler dan seorang profesor dalam bidang linguistik, John Grinder menggabungkan kepakaran mereka berdua, Bandler dan Grinder memperkenalkan satu sistem yang merevolusikan cara bagaimana komunikasi dan perkembangan individu boleh difahami.

NLP merupakan satu pendekatan atau alat yang mengkaji corak pemikiran dan kelakuan serta menggunakan bahasa untuk berkomunikasi.

NLP mengandungi banyak teknik dan strategi kecemerlangan.

Namun, dalam ruangan yang terhad ini saya ingin berkongsi tiga aspek NLP untuk menerangkan bagaimana NLP dapat membantu seseorang pensyarah membuat penyampaian yang memberi impak tinggi yang positif serta mempengaruhi proses pembelajaran pelajar dengan berkesan.

 

Sistem Representasi Diri

Kebiasaannya, setiap individu memproses maklumat sensori menggunakan lima sistem representasi iaitu melihat, mendengar, sentuhan, bau dan rasa (VAKOG). Kebanyakan orang mempamerkan keutamaan (dominan) atau kecenderungan kepada satu sistem representasi.

Namun, keupayaan seseorang untuk menggabungkan semua sistem representasi mungkin menghasilkan pencapaian yang lebih baik.

Sebagai pensyarah atau guru, adalah amat berguna untuk mengetahui strategi pembelajaran pelajar bagi menghasilkan proses pembelajaran yang berkesan.

Proses pembelajaran merupakan suatu proses yang melibatkan penggunaan kesemua sistem representasi.

Mengetahui sistem representasi pelajar akan membantu pensyarah membina hubungan baik (rapport) dengan pelajar dan dapat menyampaikan kuliah secara berkesan.

 

   

Page 1 of 10