Text Size
Unable to create /cache/mod_novasfh/sfh_111.xml configuration file.
Click here for more information.
Please update your Flash Player to view content.

Artikel

Memahami NLP - Jika Anda Seorang Pengurus

PDFPrintE-mail

Kenapa anda perlu tahu NLP?

Jika anda seorang pengurus organisasi, apakah yang dapat NLP lakukan untuk anda?

Adakah anda benar-benar mahu menjadi seorang pengurus yang baik? Apakah sumbangan dan khidmat bakti terbaik yang anda ingin berikan kepada organisasi anda?

NLP mempunyai banyak cara dan kaedah yang boleh anda gunakan dalam meningkatkan prestasi dan mutu kerja anda.

Dengan Model Meta dan Model Milton anda dapat tingkatkan komunikasi anda berlipat ganda. Anda akan memahami bahasa berstruktur dalaman melalui Meta Model. Anda akan benar-benar memahami apa yang seseorang itu perkatakan kepada anda dengan mengembalikan atau pun "recover" apa yang diperkatakan seseorang.  Apabila seseorang bercakap proses DDG (Delete, Distort, Generalize) mengambil tempat. Dia bercakap dengan struktur permukaan atau bahasa kabur yang lebih dikenali dengan Model Milton. Sipencakap mengandaikan anda memahami apa yang diperkatakannya.

Contohnya: "Anda tentu faham jalan sesak dimusim perayaan".

Disini dia cuba membaca peta minda anda, dia mengandaikan dan 'generalize' jalan raya sesak diwaktu perayaan, tempat kesesakan tidak dinyatakan kerana dia anggap anda sudah tahu lokasinya, dsnya.

Sebagai seorang pengurus anda pastinya terikat dengan banyak matlamat yang perlu dicapai. Membina matlamat yang mantap dan berasaskan deria yang lebih dikenali dengan "Well-Formed Outcome" adalah satu kaedah hebat yang lura biasa. Dengan bersandarkan kepada soalan-soalan tajam yang boleh memecah banyak kebuntuan dan dapat menjelaskan isu-isu yang dihadapi anda berupaya mengakses minda separa sedar. Ini berasaskan andaian NLP "Manusia mempunyai semua sumber yang diperlukannay. Mereka hanya perlu mengakses, mengatur dan mengukuhkannya".

Bagi meningkatkan peluang mencapai sesuatu matlamat dengan lebih berjaya dalam kerja pengurusan anda, kaedah corak Neuro-Logical Level merupakan satu kaedah yang 'powerful' atau ampuh dalam merapatkan jurang diantara tempat anda berada sekarang dengan sasaran matlamat yang anda mahu. Melalu latihan kaedah logikal level ini anda akan memperolehi penyelesaian dan cara untuk membolehkan misi anda dicapai.

 

 

Tahniah SMK Wallace Bay Tawau

PDFPrintE-mail

Tahniah kepada Syahira dan Fatin dua pelajar dari SMK Wallace Bay yang memperolehi 8A dalam keputusan PMR tahun 2009. Pengetua Tuan Hj Sharifuddin SMK Wallace Bay menyatakan secara keseluruhan prestasi keputusan PMR meningkat tahun ini.. ..... (klik read more untuk sambungan)

Read more: Tahniah SMK Wallace Bay Tawau

 

The Power of Mind

PDFPrintE-mail

Power of mind key to achieve success: expert

Facilitator: Malaysian Consultant, Md Taib Mat conducts the NLP seminar.

THE power of the mind is often overlooked when it is in fact the most powerful tool one can have to achieve success, a Malaysian consultant, Md Taib Mat, said.

He is currently in the country to conduct a seminar for students at an all-boys' school in the capital based on his own module for using the mind, which incorporates Neuro-Linguistic Programming (NLP).

Read more: The Power of Mind

   

NLP Dan Diri Anda

PDFPrintE-mail

Masih ramai yang bertanya saya, “Apa itu NLP?” dan “Apa gunanya NLP

Ramai yang menganggap NLP itu adalah disiplin tertentu yang spesifik dan mengenai psikologi secara khusus. Jawabnya bukan. Sekalipun NLP ada kena mengena dengan psikologi ianya lebih dari itu. Ianya adalah mengenai memodelkan kecemerlangan.
NLP adalah Modelling Kejayaan
Pertama, ianya mengenai sikap ingin tahu dan mencuba. Kedua, ianya berkait rapat dengan modelling atau mencontohi sesuatu yang terbaik dan cemerlang. Disini ianya mengenai proses untuk meniru, menyalin atau menduplikasikan sesuatu kelakuan terbaik yang menghasilkan sesuatu yang diingini. Perlakuan seseorang yang

Read more: NLP Dan Diri Anda

 

EQ dan NLP

PDFPrintE-mail

Banyak yang sedang diperkatakan mengenai kepentingan "Emotional Intelligence" atau Kecerdasan  Emosi yang lebih popular dengan akronim EQ dalam alam kehidupan terutama waktu bekerja. EQ hari ini dikatakan lebih penting dari IQ (Kecerdesan Kepandaian).

EQ adalah bagaimana kita mengdali diri dalam sebarang suasana. Terdapat beberapa model yang diutarakan oleh pelopor EQ. Model yang diutarakan oleh Dr. Travis Bradberry dan Dr Jean Greaves yang telah membuat kajian kepada lima ratus ribu orang menggunakan dua kompetesi utama yang terdiri dari 4 komponen:

Kompetesnsi Diri:           Kesedaran Diri                    Pengurusan Diri

Kompetensi Sosial:         Kesedaran Sosial               Pengurusan Hubungan

Bagaimanakah ini semua dapat dipertingkatkan? NLP mempunyai jawapan dan kaedah yang mudah untuk digunakan.

Ikuti artikel ini selanjutnya.

   

Page 8 of 18