Text Size
Please update your Flash Player to view content.

Matlamat Oh Matlamat

PDFPrintE-mail

Hidup kita penuh berkisar dengan matlamat. Tidak kita matlamat besar atau kecil. Kita bergerak dari satu matlamat ke satu matlamat yang lain. Ianya berterusan tanpa putus-putus.
Oleh kerana penjanaan dan pembinaan matlamat itu begitu amat penting kepada kita, persoalannya apakah kita benar-benar tahu membina matlamat yang mantap. Matlamat yang kita bina itu benar-benar dapat diterjemahkan menjadi realiti. Bagi kebanyakan orang ianya merupakan satu cabaran besar. Dan bagi ramai dari mereka membina matlamat adalah secara sambil lewa atau ‘ad-hoc’ sahaja. Apa yang terlintas didalam minda, itulah matlamat baginya.
Kajian saya menunjukkan membina matlamat memerlukan pemikiran yang mendalam. Soalan utama kehidupan setiap insan “Apakah yang saya mahu?" adalah pembina matlamat. Soalan ini adalah asas utama dalam NLP. Apabila kita dapat merencanakan apa yang kita mahu, soalan asas kedua ialah “Bagaimanakah saya boleh mendapatkannya?”. Yang lain-lain kemudiannya hanyalah merupakan satun mekanisme sahaja.
Ramai yang tersasar diperingkat awal membina matlamat. Perkara yang paling utama sewaktu membina matlamat ialah anda mesti nampak anda boleh mencapai matlamat anda dengan jelas. Ini sesuai dengan prinsip kedua yang disarankan oleh Stephen Covey dalam bukunya “7 Habits of Highly Effective People” iaitu “Begin with the end in mind” atau “Bermulalah dalam minda dengan yang akhir”.
Ini bererti anda boleh nampak anda sudah berada digarisan penamat mencapai matlamat anda.
Lalu saya ingin ajukan pertanyaan ini pada anda. Yang mana satukah pilihan anda diantara kedua ayat ini:
  1. Anda percaya apa yang anda nampak.
  2. Anda nampak apa yang anda percaya.
Apakah pilihan anda? Ayat A atau B.
Jika anda pilih A anda betul. Ianya adalah saintifik. Perlukan pembuktian. Anda perlukan bukti yang nyata atau yang ada dihadapan mata untuk mempercayai dan meyakini sesuatu. Tidak salah dari perspektif itu.
Jika anda pilih B anda betul. Sekalipun ianya tidak saintifik dan diluar logik namun banyak perkara yang terjadi begitu. Ini hukum Tuhan. Kita tidak nampak Tuhan tetapi kita mempercayainya. Kita tidak nampak arus letrik namun kita tahu ada arus letrik. Kita tidak nampak ‘energy’ atau tenaga tetapi kita mempercayainya. Kita seolah-oleh nampak kerana kita percaya.
Dalam pembinaan matlamat ayat B menjadi pedomannya. Anda hendaklah boleh nampak matlamat itu dicapai kerana anda amat yakin boleh mencapainya.
Dalam satu sesi program saya ayat ini mengundang perbincangan hangat. Seorang peserta yang memilih ayat A menyatakan pelbagai logik bagi menyokong pandangannya. Diwaktu itu lututnya sedang sakit dan dia berjalan dengan sokongan tongkat. Dia memberitahu saya dia akan menjalani pembedahan untuk membolehkannya berjalan seperti ‘normal’ semula.
Lalu saya bertanya dia, apakah matlamatnya untuk menjalani pembedahan lututnya. Jawapannya ialah untuk membolehkan dia berjalan seperti biasa tanpa tongkat.
“Apakah anda percaya bahawa anda dapat berjalan selepas pembedahan itu?” tanya saya lagi.
“Sudah tentu” jawabnya.
“Adakah anda akan lakukan pembedahan sekiranya jangka pembedahan itu tidak berjaya? Tanya saya lagi.
“Ya. Saya tidak akan lakukan pembedahan jika ianya tidak membolehkan saya berjalan atau membuatkan saya lumpuh”. Balasnya.
“Jadi anda sudah dapat bayangkan bahawa anda tentunya dapat berjalan selepas pembedahan ini? Anda percaya dan yakin bahawa pembedahan itu akan berjaya dan tidak melumpuhkan anda. Anda percaya anda boleh mencapai matlamat anda”.
Dia bersetuju. Dan dia dapat memahami apa yang saya maksudkan dengan “Anda nampak apa yang anda percaya
Inilah paksi pembinaan matlamat. Anda nampak dengan sejelas-jelasnya matlamat yang anda bina. Ianya bagaikan seorang arkitek yang membina sebuah bangunan yang hebat seperti Menara Berkembar Kuala Lumpur. Itulah konsep pencapaian matlamat yang disarankan oleh Napoleon Hill dalam buku hebat “Think and Grow Rich” yang jualannya melebihi 30 juta naskah. Konsepnya mudah yang saya panggil CBA iatu “Conceive, Believe , Achieve”. Jika anda boleh memikirkannya dan percayakannya maka anda boleh mencapainya.
Kesimpulannya, perkara utama apabila anda membina matlamat ialah adakah anda nampak dan percaya bahawa anda boleh mencapai matlamat tersebut. Anda nampak secara derianya (VAK – dalam NLP) bahawa matlamat itu sudah dalam gemnggaman anda hari ini. Minda anda tidak tahu antara nyata dan fantasi. Pada minda anda apa yang anda bina dalamnya adalah realiti padanya.
Selamat berjaya membina matlamat yang hebat-hebat untuk diri anda.