Text Size
Unable to create /cache/mod_novasfh/sfh_111.xml configuration file.
Click here for more information.
Please update your Flash Player to view content.

Perkembangan NLP Bahasa Melayu DiMalaysia

PDFPrintE-mail

NLP Bahasa Melayu diMalaysia mula diperkenalkan pada tahun 2007.

Ianya bermula pada bulan Februari 2007 dengan kumpulan pertama seramai 22 orang dengan panduan Trainer Md. taib Mat di Shah Alam.

Kini selepas 4 tahun,  MTM Consultants dan Akademi NLP Malaysia mengendalikan pelbagai kursus berkaitan dengan NLP seperti:

1. Certified Basic NLP Practitioner

2. Certified Basic LAB Profile Practitioner 

3. Certified NLP Master Practitioner

4. Communication for Sales Professional

5. Law of Attraction dan NLP

6. Pengenalan kepada NLP

7. NLP untuk Trainer & kaunselor

Program pensijilan menerima sambutan yang menggalakkan dalam tempoh tersebut. Seramai 241 orang telah berjaya mengikuti 'Certified Basic NLP Practitioner'; 47 orang 'Certified Basic LAP Profile'; dan yang paling terbaru ialah kumpulan pertama yang seramai 21 orang 'Certified Master NLP Practitioner'.

Perkembangan ini amatlah menggalakkan dan besar maknanya kerana NLP adalah sesuatu yang baru dalam Bahasa Melayu. lagipun kursus berprestij dan dianggap teknologi yang paling canggih dan ampuh dalam melakukan perubahan kelakuan manusia ini di'anggap' program yang mahal. Sememangnya jika diamati program berkaitan NLP adlaah program yang termahal didunia.

Menoleh ke belakang kami di Akdemi NLP Malaysia dan MTM Consultants yakin bahawa program NLP di Malaysia akan berkembang dengan lebih pesat dalam masa yang terdekat ini. Program kejurulatihan NLP yang akan diadakan tidak lama lagi pastinya akan menyumbang ke arah perkembangan yang amat diharapkan ini demi kemajuan bangsa, agama dan negara.

Sesungguhnya kami melihat bahawa NLP adalah salah satu cabang ilmu yang wajib diketahui oleh semua masyarakat Melayu kerana ianya merupakan satu alat mengubah manusia dengan cepat, bereklogi dan berethika.